Beschrijving arrangement:

De MTRO in Groningen heeft van 19 maart tot en met 23 maart 2001 voor haar eerstejaars leerlingen niveau 4 de Hollandtour georganiseerd. Het doel van de Hollandtour was dat de leerlingen in aanraking kwamen met hun toekomstige werkveld.

De MTRO wilde dat de leerlingen, het ging om 115 leerlingen, een dag in Amsterdam zouden doorbrengen. Op deze dag moesten de leerlingen in aanraking komen met toeristisch Amsterdam door middel van een boottocht en een wandeltocht door de stad.

Het budget was 25,- per leerling en zou dan ook geheel opgaan aan de boot/ gidsenservice en voorbereidingskosten. Het Nationaal Gidsen Bureau zou er dus niets aan verdienen. Maar investeren in een nieuwe generatie toeristische vakgenoten vindt het Nationaal Gidsen Bureau heel belangrijk.

De dag zag er als volgt uit:

De gidsen, die de leerlingen zouden rondleiden door de stad Amsterdam, samen met de projectgroep van Hogeschool Holland en Anne-Maria van het Nationaal Gidsen Bureau, kwamen bijeen om 10.30 op 21 maart 2001 in de lobby van het parkhotel. Zo konden er nog wat dingen worden doorgesproken. De leerlingen zouden om 11.00 aankomen bij Rederij Noord Zuid, maar kwamen al om 10.50. Dit was mooi, want zo konden we precies om 11.00 beginnen met de stadswandeling. De groepen waren al van te voren ingedeeld (A t/m F). Er waren in totaal 6 gidsen die ieder zo´n 20 leerlingen voor hun rekening namen.

Van de projectgroep gingen er in totaal zes leerlingen mee om mee te lopen met de dag. Wij als projectgroep splitste ons op in tweetallen en gingen met verschillende gidsen mee. Dit met het doel dat we de dag op verschillende punten konden beoordelen.

Iedere gids had zijn/ haar eigen route. De ene route ging langs de grachten van Amsterdam, en de andere ging weer langs de wallen. Er werd zowel verteld over de geschiedenis van Amsterdam als over het heden. Sommige gidsen hielden zelfs een pauze tijdens de gidstour om wat te gaan drinken. Ondanks het zeer slecht weer waren de leerlingen toch enthousiast over de gidstour.

Om 13.00 werden de wandelingen afgerond en hadden de leerlingen tot 14.15 vrije tijd om wat te gaan eten en te winkelen. Deze vrije tijd leek ons goed, omdat wij uit ervaringen weten dat leerlingen van 16-19 jaar altijd wat tijd voor hun zelf willen. En daarbij is Amsterdam niet zomaar een stad, maar de hoofdstad van Nederland met velen winkels en cafés.

Om 14.15 hadden we weer afgesproken bij Rederij Noord Zuid om vervolgens een boottocht te maken door de grachten van Amsterdam. Iedereen had daar veel zin in, want het weer was zeer slecht. In de boot was het tenminste warm en droog. We vaarden met twee boten die ieder een andere route namen. Op de ene boot was Anne-Maria Mantel van het Nationaal Gidsen Bureau de gids op de boot en op de andere, waar wij zaten, ……………

Zij vertelde zeer veel onderweg. De route ging over de Prinsengracht, de Keizersgracht, de Singel, de krommenwaal, de Herengracht, de Amstel. Interessant was het toen de gids wat vertelde over de soorten gevels. Je hebt namelijk de tuitgevel, trapgevel, halsgevel, klokgevel en de kroonlijst. Langs de kant van de grachten lagen veel woonboten die door de bewoners ervan zelf onderhouden moeten worden. De verschillende sluisen die vroeger dienden om de stad te beschermen worden nu gebruikt om grachten te doorspoelen. Verder kwamen we nog langs de Westertoren, Anna Frank huis, huis met zes koppen, Centraal Station (ontworpen door Kuypers), Montelbaarstoren, NEMO, Schreierstoren, munttoren, Kalverstraat enz.

Kortom een hele leuke boottocht waar de leerlingen veel van geleerd hebben.

Om 16.00 waren we terug van de boottocht en kregen we nog een fles wijn van de MTRO als dank voor de leuke dag die wij hun bezorgd hadden.

Tenslotte hadden we de bussen met de MTRO leerlingen nog uitgezwaaid.

Tot slot de dag in het kort:

11.00 Stadswandeling

13.00 Vrije tijd

14.15 Verzamelen Rederij Noord Zuid

14.30 Start boottocht

16.00 Einde boottocht en afsluiting