Make your own free website on Tripod.com

Alle familie van BSE-koe opgespoord

Alle familieleden van de tweede Nederlandse BSE-koe, de zesjarige Nellie 190 uit het Friese Kollum, zijn inmiddels vernietigd. De kadavers van vier nakomelingen van Nellie 190 worden nu onderzocht op de gekkekoeienziekte. Het gaat om Nellie 210, Nellie 205, Nellie 207 en 'Total Touch', genoemd naar de populaire popgroep van zangeres Trijntje Oosterhuis.

Twee andere nakomelingen van de bewuste koe zijn al dood. Een zeven maanden oud kalf is in juli 1996 geslacht en misschien in de winkel terechtgekomen. Een andere nakomeling is op 26 maart van dit jaar geboren en stierf een dag later aan een natuurlijke dood.

De moeder en grootmoeder zijn beide op het bedrijf in Kollum geboren en inmiddels dood. Vader en grootvader van Nellie 190 zijn Amerikaanse stieren waarvan het sperma is geïmporteerd.

Uit het onderzoek blijkt dat er geen verband bestaat met de BSE-affaire in Groot-Brittannië.

Boer Dick ten Voorde uit Wilp, waar het eerste BSE-geval werd ontdekt, krijgt vandaag een nieuwe veestapel. Gisteren was nog niet bekend op hoeveel stuks Ten Voorde kan rekenen. Vorige maand werden bij Ten Voorde honderd dieren vernietigd.
Varkens
 

In de zaak van de varkenspest krijgt Van Aartsen van zowel de de Tweede Kamer als de landbouworganisaties steun voor zijn verscherpte aanpak.

Van Aartsen zal in het vervolg varkensbedrijven "preventief ruimen" als ze in de buurt liggen van een boerderij die vanaf vandaag met varkenspest besmet blijkt te zijn of daarmee in contact heeft gestaan.

Dat betekent dat de stallen van deze bedrijven worden leeggehaald, ook al is de ziekte daar niet geconstateerd. Dat geldt ook voor veehouderijen in de buurt van bedrijven die zijn besmet via sperma van de KI-stations in Wanroij en Venhorst.

Ook heeft Van Aartsen het gebruik van 'mengsperma' om zeugen te insemineren met onmiddellijke ingang verboden. Zeugen mogen op een varkenshouderij nog maar door sperma van één beer worden bevrucht.

De 1350 bedrijven, waarvan 65 boven de grote rivieren, die kort geleden met de KI-stations Wanroij en Venhorst contact hebben gehad, maar geen besmet sperma hebben gebruikt, zijn met onmiddellijke ingang als "verdacht bedrijf" aangemerkt. De varkens van deze boerderijen moeten worden onderzocht en mogen niet meer worden afgevoerd.

Intussen zijn in Boekel en Someren opnieuw gevallen van varkenspest gesignaleerd. Er moeten bijna 2200 varkens worden vernietigd. Daarmee komt het totaal aantal besmette boerderijen op 91.