Interview Pauze Magazine, oktober 1998


Zangeres Trijntje Oosterhuis is sinds 2 jaar een sekssymbool en een ster. Een klein half miljoen exemplaren werden er van de 1e cd  verkocht. Naar de 2e cd, "This Way", werd reikhalzend en kritisch uitgekeken. Die cd is een wereldplaat en Trijntje is een wereldmeid, die gelukkig gewoon Trijntje is gebleven...

Je was Trijntje die optrad in een Amsterdams café. Opeens was je een nationale ster...
"Zo voel ik het dus helemaal niet. Een tijdje terug was ik bij een concert van Celine Dion in de ArenA. Ik zat op de tribune en iedereen keek mijn kant uit. Ik vroeg aan mijn vriendje wat er was. Hij zei dat ik maar even moest zwaaien. Dat deed ik -ik leek sinterklaas wel- en toen begonnen al die mensen te gillen. Ik vond het heel raar, maar ook helemaal te gek."

Wat houdt je op aarde?
"het zingen, soms denk ik: "wat gebeurt er allemaal?" en dan moet ik met de meiden, de achtergrondzangeressen van de band even wat zingen. Of ik ga in een kroeg naar een jamsessie luisteren.

Wat er in de media gebeurt heeft soms weinig te maken met wie je echt bent...

"Precies, gelukkig heb ik veel lieve mensen om me heen. Dat helpt me enorm om bij de les te blijven. Mijn familie is trots, maar op goede momenten ook nuchter. Ik kan ook niet elke dag jolig joelend thuiskomen. Mijn moeder heeft haar eigen baan die voor haar belangrijk is. Mijn vader en mijn vriendje ook. Dat is goed."

Hoe is This way ontstaan?
"Vroeger schreef ik veel teksten die nogal belerend waren. Mijn vader zei: Denk jij dat jij het allemaal bij het rechte eind hebt?" Een regel uit fascination, een liedje van toen was: "don't you look for an explanantion, things are just the way they are". Dergelijke kreten kan ik op mijn 18e met volle overtuiging zeggen. Ik voel me heel volwassen en wist alles. This Way is een soort nawee van die periode."

Endlessly, van Tjeerd en technicus John Tilly gaat over de relatie tussen over ouders en hun kinderen....

"Tjeerd en ik zitten allebei in de fase waarin we ons eigen leven hebben, met het gevoel dat onze ouders er altijd zullen zijn. Maar stel dat een van hen overlijdt? Dat komt dichterbij. Mijn moeder  is 53 en mijn vader 65. Hij had ook mijn opa kunnen zijn, we schelen 40 jaar. Ik ben niet bang dat hij morgen doodgaat, maar je moet wel reeel zijn."

Wat zijn tot dus ver de absolute hoogtepunten voor je geweest?

"De opening van de ArenA, Andrea boccelli, Marco Borsato, Michael Jackson. Een van de leukste dingen is spelen met een bandje en dat ik met de meiden zo'n hechte band heb. Dat geeft me een goed gevoel dat we ondanks het succes kunnen behouden. Het is in zo'n sneltreinvaart gegaan. Ik wist niet wat me overkwam toen ik in het voorprogramma van Michael Jackson werd gevraagd. ieder ander zou dan 5 flessen champagne leegdrinken en het al zijn vrienden vertellen. Wij traden dezelfde avond alweer op in een discotheek in Wormerveer waar de condens van het plafond liep."

Wat zijn dieptepunten geweest?
"Ik heb een periode gehad waarin ik het lontje aan twee kanten had opgebrand. Ik wa moe, oververmoeid en vaak verkouden. Toen kreeg ik de ziekte van Pfeiffer. Het duurt heel lang voor je daar weer uitkomt."

Heb je ook teleurstellingen gehad?

"Vlak voor deze gekte begon, had ik een relatie van 5 jaar achter de rug, waarin veel absoluut niet klopte. Ontrouw en allerlei toestanden. Ik had helemaal geen tijd om dat te verwerken. Bovendien dacht ik " carrière daar ga ik voor!" Ik was ook blij dat ik van hem af was. Een jaar later kreeg ik het op mijn brood rond de opening van de ArenA. Ik moest het alsnog verwerken. Iedreen verwachtte dat ik heel blij zou zijn, maar ik voelde me hartstikke rot."

Wat heb je gedaan toen je de eerste keer flink werd uitbetaald?

"Het was een heel drukke periode, ik heb het niet echt gevierd. Ook omdat ik geld zo onbelangrijk vind. Ik ben niet opeens gek gaan doen door een huis en een Mercedes te kopen. Geld moet je met elkaar delen. Met Kerst gaan we met zijn allen uit eten. Mijn ouders worden dan met een busje gehaald en weer thuisgebracht. Ik vind het lekker dat ik in een winkel iets moois kan kopen. Of om voor mijn beste vriendin een taxi te betalen als ze niet door de regen wil lopen. Toen ik de Pall Mall Exportprijs had gewonnen, kreeg ik heel veel geld. Daarvan heb ik de meiden getrakteerd op een reis naar New York. Tjeerd is ook gekomen. Iedereen kreeg een paar duizend gulden. We zijn als een gek gaan winkelen. Mijn moeder heb ik een wasmachine gegeven. Ik moet er niet aan denken dat ik al dat geld in mijn eentje had gehad."

Een bankrekening praat niet terug...
"Precies. En daarbij, ik ben echt geen miljonair. We hebben een beginnerscontract. Wat onze platenmaatschappij heeft verdiend is een veelvoud van wat wij eraan hebben verdiend is een veelvoud van wat wij eraan hebben overgehouden. Ik voel me niet uitgebuit. Het is gewoon het begin van je carrière. Miljonair...dat kan komen als we nog twee van zulke goede platen maken. Maar misschien moet ik het de rest van mijn leven wel hiermee doen. Als morgen niemand mij meer leuk vindt, heb ik een probleem. Ik kan namelijk niets anders. Ik heb niet gestudeerd. Maar ach, dan verzin ik wel weer wat."

Terug naar Total Touch for you
Terug naar Total Touch interviews